Recomandată de profesioniști în domeniul sănătății, această opțiune alimentară este apreciată pentru multiplele sale beneficii, dar care este cel mai sănătos pește disponibil? În general, este cunoscut faptul că orice tip de pește este benefic pentru sănătate, cu condiția să provină din surse nepoluate. Atunci când achiziționăm pește, este important să fim atenți la aspectul acestuia, la miros și la data de expirare, în cazul în care este ambalat. Cu toate acestea, există o specie care se evidențiază în mod deosebit, fiind considerată alegerea optimă.

Peștele, ca și carne, reprezintă o alegere excelentă pentru oricine: este sănătos și ușor de digerat. În plus, nu are tendința de a îngrășa atât timp cât nu este prăjit și nu este asociat cu carbohidrați precum cartofii, mămăliga, pastele, orezul, fasolea, mazărea, nautul, lintea sau pâinea. De aceea, este recomandat să consumăm pește cât mai des, indiferent de vârstă.

Conform cercetărilor, grăsimea din pește este considerată mai sănătoasă decât cea din alte surse de carne. Datorită conținutului său ridicat de acizi omega-3 și vitamine din complexul B, consumul de pește poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature. De asemenea, acești acizi grași au un rol protector împotriva declinului cognitiv, depresiei, tulburărilor de limbaj și a pierderii orientării în timp și spațiu.

Scrumbia este considerată cel mai sănătos pește de către experți. Se susține că includerea acestei specii în dietă este de aproximativ 1.500 de ori mai eficientă în prevenirea infarctului miocardic, în comparație cu tratamentul medicamentos, în cazul în care există un risc de recidivă. Datorită conținutului său caloric și mineral, scrumbia este recomandată și în dieta diabeticilor, deoarece subțiază sângele și îmbunătățește circulația.

100 de grame de scrumbie conțin aproximativ 230 de calorii, 20 de grame de colesterol bun, 3 grame de acizi omega-3 și 250 de miligrame de acizi omega-6, esențiali pentru sănătatea inimii. Acest tip de pește mai este bogat în vitaminele A, C, D, E, K, dar și în vitaminele din complexul B, precum B6 și B12. De asemenea, este o sursă importantă de magneziu și seleniu, cu beneficii semnificative în tratamentul anumitor tipuri de cancer. În plus, consumul regulat de scrumbie poate contribui la aportul de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc și sodiu necesare unui organism sănătos.

Experții mai subliniază faptul că o dietă care include scrumbie poate regla nivelul hormonal și poate îmbunătăți elasticitatea vaselor de sânge. Prin conținutul său ridicat de vitamina K, scrumbia poate reduce riscul formării cheagurilor de sânge și depozitelor de colesterol, precum și poate scădea tensiunea arterială. Consumată în mod regulat, aceasta poate ameliora migrenele și poate îmbunătăți memoria și funcționarea cerebrală.

Pentru a păstra valorile nutriționale, este important să alegem, să pregătim și să stocăm scrumbia corect. Prin urmare, este recomandat să achiziționăm numai pește proaspăt, care să aibă o carne fermă și umedă. Dacă doriți să-l congelați, îl puteți înfășura în hârtie de țesut și nu în plastic. De asemenea, este recomandat să îl lăsați să se dezghețe în frigider timp de 24 de ore înainte de a-l găti, pentru a vă asigura că își menține întregul conținut de vitamine, minerale și calorii.

Este important de menționat că femeile însărcinate ar trebui să evite consumul excesiv de scrumbie, deoarece acest tip de pește poate conține mercur. Totuși, atunci când este consumată cu moderație și gătită corect, scrumbia poate fi o alegere sănătoasă și pentru această categorie de persoane. Cele mai bune modalități de preparare includ gătirea la grătar, fierberea sau gătirea la aburi.

Peștele ar trebui să fie prezent în dieta fiecărei persoane, indiferent de vârstă. Consumul său poate stimula dezvoltarea capacităților intelectuale la copii, poate reduce riscul de afecțiuni cardiace și diabet la adulți, iar la vârsta înaintată, poate ajuta la menținerea sănătății creierului și a articulațiilor. Fosforul din pește este, de asemenea, benefic pentru producția naturală de lecitină, esențială pentru funcționarea optimă a creierului.

Așadar, ținând cont că scrumbia este considerată cel mai sănătos pește, iar primăvara se apropie, adoptarea unei diete bogate în acest aliment ar putea fi o opțiune benefică pentru sănătatea noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *