Chef Sorin Bontea dezvăluie rețeta sa celebră pentru cozonaci, simplu de preparat și incredibil de gustoasă. Din cantitățile indicate rezultă două cozonaci delicioși.

Ingrediente:
– 1 kg făină
– 350 g zahăr
– 8 gălbenușuri
– coaja rasă de la o lămâie
– coaja rasă de la o portocală
– 50 ml ulei
– 1/2 linguriță sare
– 14 g drojdie uscată
– esență de vanilie
– 1 pachet unt
– 1 litru lapte
– 150 g zahăr
– 8 albușuri
– 80 g cacao
– 250 g nucă măcinată
– 25 ml esență de rom

Mod de preparare:
1. Încălziți laptele (aproximativ 400 ml) într-un vas.
2. Într-un bol, amestecați făina, drojdia și cojile de lămâie și portocală.
3. Faceți o adâncitură în mijlocul amestecului de ingrediente uscate.
4. În alt vas, bateți gălbenușurile cu sarea până se omogenizează.
5. Topiți 150 g unt.
6. Topiți zahărul în laptele încălzit, amestecând constant.
7. Adăugați esența de vanilie, ouăle bătute și laptele cu zahăr peste ingredientele uscate.
8. Amestecați până obțineți un aluat omogen.
9. Separat, amestecați uleiul cu untul topit.
10. Adăugați amestecul de ulei și unt peste aluat și frământați până se încorporează complet.
11. Pentru un cozonac pufos și fraged, frământați aluatul de mai multe ori.
12. Lăsați aluatul să crească timp de 1 oră și jumătate, frământându-l din când în când.
13. În timp ce aluatul crește, pregătiți umplutura de cozonac. Bateți albușurile spumă cu zahărul, apoi adăugați cacao, nucă și esența de rom.
14. După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în două și fiecare jumătate în patru bucăți.
15. Întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi și împărțiți umplutura în patru, apoi rulați fiecare bucățică de aluat cu umplutura.
16. Împletiți două rulouri și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei.
17. Lăsați cozonacul să mai crească în tava timp de aproximativ 45 de minute.
18. Ungeți cozonacul cu un amestec de ou și lapte și presărați cu zahăr.
19. Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius timp de 50 de minute.

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *