Fierberea ouălor de Paște este o artă, iar rezultatul depinde de metoda și ingredientele folosite. Iată cum poți să le fierbi astfel încât să fie gustoase și de consistența dorită, fără a capăta culoarea verde nedorită:
1. Așază ouăle într-un singur strat într-o oală.
2. Nivelul apei trebuie să fie cu aproximativ trei centimetri deasupra ouălor.
3. Acoperă oala cu un capac și adu-o la fierbere.
4. Imediat ce începe să fiarbă, îndepărtează oala de pe foc și las-o să stea.
5. Dacă vrei ouăle să fie mai puțin tari, lasă-le să stea în apă între unu și patru minute.
6. Dacă vrei ouăle să fie tari, lasă-le să stea în apă fierbinte între 15 și 17 minute.
7. Când ouăle s-au fiert după cum dorești, scurge apa caldă din vas.
8. Imediat acoperă-le cu apă rece și adaugă și câteva cuburi de gheață.
Tradiția spune că Joia Mare, cunoscută și ca Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roșu sau în alte culori, conform preferințelor. Culoarea roșie este cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce pentru mântuirea omenirii. Se spune că ouăle înroșite în Joia Mare aduc noroc și protecție casei.
Mai mult decât atât, oul simbolizează viața eternă, fertilitatea și renășterea. În antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori și oferite în timpul sosirii primăverii, simbolizând renașterea naturii și explozia sa de culori specifice.
Pentru a vopsi ouăle în culori naturale, poți folosi diverse ingrediente precum:
– Sfecla roșie pentru un roz deschis
– Spanacul sau ierba fiartă pentru verde
– Șofranul de India pentru galben
– Varza roșie pentru albastru
– Afinele congelate pentru mov
– Coaja de ceapă pentru portocaliu deschis
– Sucul de grapefruit roșu pentru lavandă
– Ceaiul sau cafeaua pentru maro
– Paprika pentru roșu caramiziu
– Vinul roșu pentru violet închis
Încercați aceste rețete pentru a vă bucura de ouă vopsite natural și frumos colorate în timpul sărbătorilor de Paște!