Dacă te afli în lectura acestui material, probabil te confrunți sau te-ai confruntat cu problema invaziei de insecte în locuința ta sau în spații publice, cum ar fi scările blocurilor, magazinele, instituțiile sau restaurantele. Această problemă este una des întâlnită și majoritatea oamenilor se confruntă cu ea la un moment dat.

Perioada caldă este momentul în care gândacii de bucătărie își fac simțită prezența. Aceștia se adaptează perfect condițiilor din spațiile publice și apartamente, hrănindu-se cu resturile de mâncare care cad pe jos în zonele unde se manipulează frecvent alimentele (în jurul coșului de gunoi, în apropierea aragazului, pe blatul din bucătărie sau pe masă, etc.). Scopul acestui articol este să ofere un ghid detaliat care să te ajute să scapi de gândacii din locuință.

Pașii necesari pentru a scăpa de gândacii de bucătărie:

1. Identificarea speciilor de gândaci și a zonelor cele mai afectate.

2. Plasarea stațiilor de capturare (capcanele).

3. Verificarea tuturor zonelor de acces și izolarea/igienizarea acestora.

4. Aplicarea unui insecticid lichid/preparat în cazul în care problema persistă.

Pasul 1 – Identificarea speciilor de gândaci și a zonelor cele mai afectate:

Pentru a identifica speciile de gândaci și zonele cele mai afectate, este necesar să amplasăm capcane în zonele unde presupunem că apar inițial gândacii. De obicei, aceștia apar în locurile unde sunt sau pot cădea resturi de mâncare (în jurul sau în spatele coșului de gunoi, în apropierea aragazului, sub chiuvetă, etc.) sau în zonele care comunică cu exteriorul (zone de aerisire, treceri ale țevilor neetanșe, uși fără garnitură, etc.).

Cele mai întâlnite specii de gândaci de bucătărie/apartament în România sunt:

1. Gandacul mare de bucătărie (Periplaneta americana).
2. Gandacul roșu (Blattella germanica).
3. Gandacul negru (Blatella orientalis).

Recunoașterea gândacilor de bucătărie:

Pe lângă speciile menționate anterior, un alt gândac cu aspect ciudat poate apărea în beciuri, depozite sau alte zone umbrite și ușor umede – Gandacul Pestisorul de Argint (Lepsima saccharina). Culoarea acestuia este mai deschisă decât cea a gândacilor de bucătărie și poate varia de la alb până la maro, cu nuanțe de albastru sau argintiu. În cazul în care identificarea vizuală este dificilă, se pot utiliza capcane lipicioase pentru a determina specia de gândaci cu care te confrunți.

Pasul 2 – Plasarea stațiilor de capturare pentru gândaci (capcane cu lipici și momeală insecticidă):

Pentru a identifica exact zonele cele mai afectate de gândacii de bucătărie, Bayer Environmental Science a pregătit o ilustrație care prezintă aceste zone. Poți amplasa capcane lipicioase în oricare dintre zonele prezentate în ilustrație, corelate cu zona din încăpere în care ai observat gândacii. În cazul unei infestări ușoare, este posibil să nu ai nevoie de alte insecticide, capcanele lipicioase pentru gândaci fiind suficiente. În cazul unei infestări ridicate, se recomandă utilizarea insecticidului Maxforce împreună cu capcanele lipicioase pentru gândaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *