Un studiu științific de amploare a reușit să determine cu o precizie remarcabilă data la care Isus Hristos a fost crucificat, înfățișând un tablou detaliat al contextului geologic și biblic al evenimentului. Potrivit cercetărilor publicate în International Geology Review, Isus ar fi fost crucificat în ziua de vineri, 3 aprilie 33 d.Hr., o concluzie susținută de dovezi geologice și de coerența cu datele istorice și astronomice relevante.
Studiul a investigat activitatea seismică din regiunea Mării Moarte, situată la aproximativ 21 de kilometri de Ierusalim, în conformitate cu relatări biblice despre un cutremur semnificativ în timpul crucificării lui Isus. Utilizând mostre de sol de pe plaja Ein Gedi Spa, lângă Marea Moartă, cercetătorii au analizat straturile de sedimente acumulate anual pentru a detecta evenimentele seismice din perioada respectivă. Conform descoperirilor, un cutremur major a avut loc în anul 31 î.Hr., iar un al doilea cutremur a survenit între anii 26 și 36 d.Hr.
Corelând datele geologice cu informațiile istorice și astronomice relevante, cercetătorii au stabilit că cel de-al doilea cutremur s-a produs în timpul mandatului lui Ponțiu Pilat ca procurator al Iudeei, coincizând cu perioada în care crucificarea lui Isus este documentată istoric. Combinația de date din evanghelii și alte surse istorice, precum și observațiile astronomice, au condus la concluzia că vineri, 3 aprilie 33 d.Hr., este cel mai probabil data crucificării lui Isus.
Această descoperire adânc înrădăcinată în dovezi solide nu numai că furnizează o dată exactă pentru unul dintre cele mai importante evenimente din istoria creștinismului, dar deschide și noi perspective în înțelegerea contextului geologic și istoric al acelei perioade, generând interes pentru investigații suplimentare privind fenomenele atmosferice și geologice din acea vreme.