Pe timpul zilelor însorite și fierbinți de vară, nimic nu poate concura cu o băutură revigorantă și răcoritoare precum socata. Pe lângă savoarea sa delicioasă, socata este recunoscută și pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății. Poți să te bucuri de toate aceste calități pregătind socata chiar la tine acasă, iar noi îți prezentăm cea mai excelentă rețetă:

Ingrediente necesare pentru a prepara socată:
10 flori de soc proaspete
500 grame de zahăr (sau miere)
5 litri de apă călduță
O bucată mică de drojdie, de mărimea unei alune
2 lămâi netratate
Un borcan de sticlă cu capac, de 5 litri

Mod de preparare al socatei:
Spală temeinic florile de soc sub un jet de apă rece și așază-le în borcan. Feliază lămâile în bucăți subțiri și aranjează-le peste florile de soc.
Într-o cratiță, încălzește apa împreună cu zahărul până când acesta se dizolvă complet. Nu este necesar să aduci apa la punctul de fierbere, ci doar să o încălzești ușor. Într-un bol mic, dizolvă drojdia într-o linguriță de apă călduță și puțin zahăr. Adaugă amestecul obținut în borcanul de socuri și completează cu apa călduță.
Acoperă gura borcanului cu un tifon dublu și fixează-l cu un elastic. Lasă borcanul într-un loc cald, preferabil la soare, pentru 2-3 zile. Amestecul va începe să fermenteze, iar tu vei obține un lichid delicios de socată. Filtrează-l, toarnă-l în sticle și păstrează-l la rece în frigider. Este băutura perfectă pentru zilele fierbinți de vară.

Beneficiile consumului de socată:
– Sporește imunitatea organismului
– Are efecte puternice antiinflamatorii
– Funcționează ca un antioxidant extrem de eficace
– Acționează ca diuretic și detoxifiant pentru corp
– Asigură hidratare și revigorare pentru organism
– Contribuie la relaxare și îmbunătățirea stării de spirit prin eliberarea de endorfine, un stimulent natural al energiei
– Deține proprietăți antibacteriene și antivirale
– Diminuează simptomele afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita și răceala

Încearcă rețeta noastră și bucură-te de o socată gustoasă și sănătoasă! Poftă bună și spor în gătirea acestei rețete tradiționale românești de socată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *