Marti in Saptamana Luminata, cunoscuta si sub denumirea de Martea Alba, reprezinta o zi speciala in traditia romaneasca. Este o zi nelucratoare, marcata de obiceiuri si superstitii vechi.
1. In Martea Alba, oamenii se abtin de la activitati domestice precum spalatul, calcatul si curatenia.
2. In mediul rural, femeile ofera de pomana pasca si vin rosu.
3. Tot in aceasta zi are loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet, ritual desfasurat in cadrul bisericii in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Acest obicei are o semnificatie importanta pentru credinciosi, iar Sfantul Agnet este folosit pentru impartasirea bolnavilor si a celor care nu pot merge la biserica din motive serioase.
4. Marti Alba este marcata de evitarea mataniilor in biserica, iar parastasele nu se fac nici in aceasta zi, nici in celelalte zile pana la Rusalii.
5. Potrivit traditiei, preotii nu citesc Psaltirea si nu se desfasoara slujbe de inmormantare in aceasta zi sau in celelalte zile din Saptamana Luminata.
6. Slujbele de inmormantare sunt inlocuite de slujbe ale Invierii, iar cantarile din timpul acestor slujbe exprima triumful vietii asupra mortii.
7. In cadrul Liturghiei, se canta “Axionul Pastilor” si credinciosii folosesc salutul “Hristos a inviat!” cu raspunsul “Adevarat a inviat!” pana la Inaltarea Domnului.
Marti Alba mai este cunoscuta sub numele de Martea Dracului, fiind o zi dedicata pomenirii celor vii si celor morti, precum si drept Matcalaul, cand copiii sub 14 ani participa la obiceiuri de infratire. Sub un pom inflorit, copiii se infratesc si se impart oua rosii si sare, iar apoi savureaza bucate traditionale. De asemenea, exista si superstitia legata de firimiturile ramase de la masa de Paste, care se ingroapa, iar din ele ar rasari o planta numita “cucoana” sau “marunca”, folosita pentru fertilitate.