Durerile intense din zona spatelui și a articulațiilor pot fi rezultatul unei simple lipsuri a unei singure substanțe nutritive esențiale.
Vitamina D nu se încadrează în categoria vitaminelor obișnuite, ci funcționează mai degrabă ca un hormon. În loc să fie generată de glanda tiroidă, ea este produsă de piele, în momentul expunerii la lumina solară. Aceasta este esențială pentru o varietate de procese în corp.
Nivelurile adecvate de vitamina D sunt necesare pentru producerea cortizolului. Deficiențele de cortizol pot cauza dureri și inflamații în articulații. Prin urmare, terapiile cu cortizon sunt adesea necesare pentru a ameliora disconfortul.
Disconfortul din zona spatelui poate fi asociat cu insuficiența de vitamina D, precum și cu deficiențele de vitaminele B12, B5 și B6.
Persoanele care suferă de lipsă de vitamina D pot experimenta și dureri de cap din cauza unui somn de proastă calitate și a stării de depresie. Deprivarea de somn, în combinație cu disconfortul provocat de lipsa vitaminei D, poate contribui la senzațiile neplăcute din zona capului.
Profesorul doctor Doina Catrinoiu, specialist în diabet și nutriție de la Universitatea Ovidius Constanța, a discutat despre semnele lipsei de vitamina D din organism și despre strategiile pentru a evita astfel de deficiențe.
Cum putem identifica dacă avem niveluri insuficiente de vitamina D în corpul nostru? În ceea ce privește simptomele, “există unele semne pe care le manifestă adulții, cum ar fi tetania sau spasmele musculare, care sunt semne ale lipsei de vitamina D și, în general, indică o deficiență de calciu. Există, de asemenea, spasmofilia, care adesea este diagnosticată în exces, după părerea mea”. În general, există o carență de vitamina D în rândul populației, datorată obiceiurilor alimentare. Consumul de pește este scăzut în rândul românilor. Peștele gras reprezintă cea mai importantă sursă de vitamina D – de exemplu, somonul (chiar dacă toate tipurile de pește conțin vitamina D).
Alte alimente care pot contribui la niveluri adecvate de vitamina D includ carne de vită, brânzeturile și gălbenușul de ou. Cu toate acestea, peștele gras, în special ficatul de pește, reprezintă cea mai bună sursă și este cel mai bine asimilat de către organism. “Există o idee greșită că peștele gras îngrașă, dar ce să mai spunem despre carnea grasă?
Peștele gras este foarte benefic, bogat în antioxidanți, fiind o sursă extrem de importantă și sănătoasă pentru organism. Este necesară o educație mai eficientă a populației în ceea ce privește consumul de pește, atât în rândul adulților, cât și al copiilor”, explică dr. Doina Catrinoiu.