Miercurea Mare este ziua în care tradiția relatează că Iuda Iscarioteanul l-a trădat pe Iisus lui Hristos cu treizeci de arginți, vânzându-l fariseilor care doreau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a dus la stabilirea zilei de miercuri ca zi de post în calendarul creștin.

Această zi din Săptămâna Patimilor ne apropie și mai mult de sărbătoarea Sfintelor Paști, iar Biserica a rânduit să ne amintim în Denia de dimineață despre două exemple semnificative.

Primul exemplu este al păcătoasei desfrânate, care, fiind înstrăinată de Dumnezeu, aduce cu mare căință și smerenie mir de mare preț, ungându-L pe Hristos și devenind mironosiță.

Al doilea exemplu este cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deși apropiat de Domnul, L-a vândut pentru treizeci de arginți fariseilor și cărturarilor care doreau să-L ucidă. Acest gest a determinat ca mai târziu să fie rânduită ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua răstignirii lui Iisus, cele două zile fiind desemnate ca zile de post în calendarul creștin.

Potrivit tradiției populare, cei care țin post negru în Miercurea Mare sunt considerați a fi protejați de boli pe parcursul anului.

De asemenea, în Miercurea Mare, în bisericile ortodoxe, se săvârșește Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu mir, în casa lui Simon Leprosul din Betania.

Tradițiile din Săptămâna Mare indică faptul că Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi în care se pot efectua treburi casnice. Astăzi, este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și să se desfășoare activități agricole.

De asemenea, este recomandat să te împaci cu cei cu care ai avut neînțelegeri în ultima perioadă și să spui rugăciuni. Este important să eviți supărarea și cuvintele necuviincioase și să nu te superi pe ceilalți.

În unele zone, obiceiul este ca în Miercurea Mare copiii să meargă cu colindul la asfintitul soarelui, primind la final ouă pentru a le vopsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *