Sâmbăta Mare reprezintă cea mai solemnă zi din calendarul ortodox, marcând momentul răstignirii lui Iisus Hristos și patimile prin care a trecut pentru mântuirea oamenilor. Această mare sărbătoare vine însoțită de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care toți românii trebuie să le respecte.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare
În Sâmbăta Mare, credincioșii comemorează răstignirea lui Iisus Hristos și suferințele prin care a trecut pentru mântuirea omenirii. În această zi de sâmbătă seara, credincioșii trebuie să primească lumina sfântă, adusă tocmai de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

„În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe tron alături de Tatăl și de Duhul, Ai fost, toate umplându-le, Tu, Cel ce ești necuprins, Hristoase, Dumnezeule!” – Taina Sâmbetei Mari.

Nu este recomandat să dormi în timpul zilei în Sâmbăta Mare. Se spune că acum cerurile se deschid și Domnul poate vedea în adâncurile ființelor, iar dorințele pe care le porți în suflet se vor împlini.

Dacă te împiedici în timpul slujbei de Înviere, se spune că vei avea un an greu și plin de încercări.

Tradiția românilor de a-și achiziționa ceva nou de Paște are o vechime deosebită. Se crede că, la fel ca și apa, hainele au un rol purificator. De aceea, este considerat bine să porți haine noi la slujba de Înviere.

Mielul este nelipsit de pe mesele românilor de Paște. Iisus Hristos a fost numit „Mielul lui Dumnezeu” atunci când s-a răstignit pentru mântuire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *