În Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Neagră, o zi profund tristă în calendarul pătimirii Domnului, ne aducem aminte de procesul, batjocura, tortura, crucificarea, moartea și îngroparea lui Iisus. Seara, în timp ce rememorăm momentul când Mântuitorul a fost așezat în mormânt, în biserică are loc Denia Prohodului. Un cortegiu de credincioși, condus de preoți, înconjoară biserica de trei ori, iar apoi trec cu toții sub Sfântul Aer (Epitaf), o pânză pe care este imprimată icoana înmormântării.
Conform tradiției, credincioșii care se întorc de la biserică aduc acasă lumina Prohodului, simbolizând punerea Domnului Iisus în mormânt. Ei înconjoară casa cu lumânarea aprinsă în mână, pentru a fi protejați de rele și pentru a avea parte de sănătate și prosperitate.
În Vinerea Mare, se obișnuiește să se țină post negru. Cei care nu pot ține acest post nu ar trebui să consume urzici, iar în mâncare nu se adaugă otet, deoarece Iisus a băut oțet după ce a fost biciuit.
Alte superstiții asociate cu Vinerea Mare includ: dacă plouă în această zi, anul va fi unul bogat; dacă te scufunzi de trei ori în apa rece în Vinerea Mare, vei fi sănătos tot anul; femeile sunt sfătuite să evite coaserea, țesutul sau coacerea pâinii în această zi, deoarece se crede că există un mare pericol de îmbolnăvire și de influențe malefice.